Biofræser mindsker brug af kemikalier

Biofræser mindsker brugen af kemikalier som for eksempel round-up

Brug af fræser er normalt blevet betegnet som en dybere jordbearbejdning. Fræsningen er traditionelt en opfølgning på brug af kemikalier som for eksempel round-up. Men vil man forsøge at begrænse eller undgå brug af kemikalier er biofræseren en meget bedre ide, skriver Jens Lubeck i en pressemeddelelse.

Italienske Celli har over de sidste 10 år tæt i samarbejde med landmænd videre udviklet deres TIGER 190 fræser kaldet Tiger 190 Bio.

Biofræseren henvender sig primært til økologer og planteavlere, der ønsker at reducerer brugen af glyphosat, fortæller Jens Peter Lübeck.

Biofræserens rotor kører med meget hurtige omdrejninger og knivene er vinklet således, at afskæringen foregår vandret i hele fræserens arbejdsbredde. Det er kun plantedele og ikke underliggende jord, som bliver fræset op.

Grøn mark

- Marken vil ved rigtig indstilling af arbejdsdybde se grøn ud, når man ser sporet efter traktor og fræser. Det grønne vil visne og dø, og man har fået taget livet af det gamle plantedække uden brug af kemi, fortæller Jens Peter Lübeck.

Materialet, som biofræseren afskærer og slynger bagud, lander på marken således, at det tungeste materiale lander først og det lettere plantemateriale lander øverst. På den måde bliver planten skåret af og lagt op på marken og vil hurtigt tørre ud i vind og sol, og derved uddø. Hvis fræseren arbejder for dybt, vil plantematerialet ligge efter fræseren med for meget muld i rodnettet, og planten vil kunne gro videre i marken.

- Vi fra Jens Lübeck Agro ApS, oplever for tiden meget interesse for alternativer til kemikalier, og i samarbejde med konsulent Martin Bech er vi ved at få udbredt kendskabet til Celli's Biofræse, fortæller Jens Lübeck.

Biofræseren henvender sig primært til økologer og planteavlere, der ønsker at reducerer brugen af glyphosat, fortæller Jens Peter Lübeck.